Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

"Το Μήλο". Δύο ιερά τέρατα της κωμωδίας και οι άξιοι συνεχιστές τους στο 6ο Φεστιβάλ Θεάτρου

 Πάνω από 300 άτομα παρακολούθησαν  την παράσταση "Το μήλο"  το Σάββατο 30 Ιουλίου στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου Αίγινας. Ο κόσμος άρχισε να καταφθάνει από τις 7 το απόγευμα για να εξασφαλίσει  τα τελευταία εισιτήρια που είχαν απομείνει στο ταμείο. Ωστόσο η δίωρη παράσταση των τεσσάρων αγαπημένων πρωταγωνιστών αποζημίωσε ακόμα κι αυτούς που ακούμπησαν στα πεζούλια για να δουν την παράσταση.
   Με άρωμα παλιού καλού ελληνικού θεάτρου κύλησε η βραδιά γιατί εκτός από τους δύο βετεράνους ηθοποιούς (Βουτσάς - Κωσταντίνου) στην πλατεία ανάμεσα στο κοινό υπήρχαν παλαιοί συνεργάτες  τους από  το θέατρο όπως:  ο συνθέτης και μαέστρος των παλιών επιθεωρήσεων και της κινηματογραφικής Jazz κ. Γιώργος Θεοδοσιάδης ο   συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης  κ. Δημήτρης Κολλάτος, ο σκηνοθέτης κ. Όμηρος Ευστρατιάδης.
  Γράφει η Ειρήνη Κουνάδη:
 
Πριν λίγα χρόνια δεν είχαμε ούτε κατά διάνοια σκεφτεί πως θα βλέπαμε, κυριολεκτικά λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι μας, δύο μάστορες της αθάνατης ελληνικής κωμωδίας του '60-'70, που μας γαλούχησαν τηλεοπτικά και θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν (πιστεύω) ακόμα και τα εγγόνια μας. Ο λόγος για τον Κώστα Βουτσά και τον Γιώργο Κωνσταντίνου, οι οποίοι μαζί με τους εξαιρετικούς Ναταλία Δραγούμη και Αντώνη Λουδάρο, γέμισαν ασφυκτικά την αυλή του Λαογραφικού Μουσείου, το τελευταίο Σαββατιάτικο βράδυ αυτού του Ιούλη. Τούτη η αμεσότητα που προσφέρει ο θεσμός του Θεατρικού Φεστιβάλ Αίγινας, την πρόσωπο με πρόσωπο επαφή του κοινού με τους θιάσους (γνωστούς και μη, δεν έχει σημασία), δεν υπάρχει περίπτωση να τη βιώσουμε πουθενά αλλού και σε κανένα υπερμοντέρνο ή Αθηναϊκό θέατρο.
Αφορμή για αυτό το κείμενο, έδωσε η παράσταση «Το Μήλο» μια κωμωδία που είχε παρουσιαστεί τη χρονιά 2011-2012 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και η οποία πραγματεύεται τις σημερινές σχέσεις ανδρών και γυναικών. Ένα θέμα επίκαιρο όσο ποτέ με γέλιο, συγκίνηση, τρυφερότητα αλλά και πολλές ανατροπές. Ο Αντώνης Λουδάρος, στην Αθήνα της κρίσης του σήμερα, ενσαρκώνει έναν δημόσιο υπάλληλο που τον ενδιαφέρει η προσωπική του ζωή, και μια γυναίκα για «σπίτι». Η Ναταλία Δραγούμη είναι φιλόδοξο και ανερχόμενο στέλεχος καναλιού, φανατική της show biz, επιθυμεί να γίνει διευθύντρια -αν όχι καναλάρχης- και σίγουρα δεν θέλει να παντρευτεί άμεσα εκτός κι αν είναι ψηλός και επιτυχημένος.
Υπάρχει ποτέ περίπτωση αυτοί οι δύο άνθρωποι να δαγκώσουν «το μήλο», να παντρευτούν, να κάνουν οικογένεια και να ευτυχήσουν; Και όταν αυτό θα τους συμβεί, πώς θα αντιδράσουν; Ειδικά όταν έχουν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες μανάδες, την «Πολίτισσα» πεθερά (Κώστας Βουτσάς) και την «Αρχόντισσα» μητέρα (Γιώργος Κωνσταντίνου) που θέλουν να ελέγχουν πλήρως τις ζωές τους, τις προσωπικές τους σχέσεις και καίγονται διακαώς να τους δουν παντρεμένους, όπως οι ίδιες επιθυμούν.
Στην αυλή του Λαογραφικού δεν έπεφτε κυριολεκτικά καρφίτσα, ενώ ο χώρος σειόταν από τα αυθόρμητα γέλια των πεντακοσίων περίπου θεατών. Η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο, όταν σε ένα διαδραστικό "διάλειμμα" της παράστασης, η Ναταλία Δραγούμη σήκωσε από το κοινό, τον ηθοποιό κ.Πασχάλη Μελισσάρη, γνωστό σε όλους όσους παρακολουθούν τα τοπικά καλλιτεχνικά δρώμενα. Μαζί με τη σύζυγό του, την κ.Σαλώμη, έδωσαν ρέστα με μία αυτοσχεδιαστική ερωτική εξομολόγηση, ωθώντας τον κόσμο σε παρατεταμένα χειροκροτήματα.
Γνωρίζοντας από κοντά τον κ.Κώστα Βουτσά και τον κ.Γιώργο Κωνσταντίνου, συνειδητοποιήσαμε πως η δημιουργικότητα και το πάθος για ζωή και έκφραση, δεν σβήνει ποτέ. Και οι δύο, είναι η προσωποποίηση της επιμονής και της επαγγελματικής σταθερότητας στο χώρο τους. Η κ.Ναταλία Δραγούμη και ο κ.Αντώνης Λουδάρος, είναι σίγουρα εκείνοι που θα τους διαδεχτούν σε λίγα χρόνια στο πάνθεον των αστέρων του Ελληνικού Σινεμά. Σεμνοί, χαμογελαστοί, χωρίς ίχνος έπαρσης, δεν δίστασαν να φωτογραφηθούν με τον κόσμο και να συνομιλήσουν μαζί του μετά το πέρας της παράστασης.
Μέσα στο κοινό, διακρίναμε μεταξύ άλλων, τον συνθέτη και μαέστρο των παλιών επιθεωρήσεων και της κινηματογραφικής Jazz κ. Γιώργο Θεοδοσιάδη, τον μουσικολόγο και βυζαντινολόγο κ.Μάρκο Δραγούμη, τον σκηνοθέτη, συγγραφέα και ηθοποιό κ. Δημήτρη Κολλάτο, τον σκηνοθέτη κ. Όμηρο Ευστρατιάδη αλλά και παράγοντες του εγχώριου καλλιτεχνικού χώρου.
Την παράσταση παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Δημήτρης Μούρτζης η αντιπρόεδρος της ΚΕΔΑ κ. Καίτη Σαλπέα, το μέλος της ΚΕΔΑ κ. Τούλα Ζορμπά.
Κείμενο: Ειρήνη Κουνάδη
Φωτό: Ειρήνη Κουνάδη & Ανέστης Κορνέζος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου