Σάββατο 13 Αυγούστου 2016

"Η Απολυμένη", με την Κατερίνα Διδασκάλου. Ένας επικίνδυνα επίκαιρος μονόλογος.



 Γράφει η Ειρήνη Κουνάδη.

   Η παράσταση που πρόσφερε δυνατό γέλιο αλλά και μεγάλη συγκίνηση στο κοινό της πρωτεύουσας, με ένα θέμα που έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητα όλων μας είτε άμεσα είτε έμμεσα, έφτασε και στην Αίγινα, στα πλαίσια του 6ου Φεστιβάλ Θεάτρου.
    Μέσα στους δαιδαλώδεις διαδρόμους του φαινομενικά λαμπερού Life Style, κάτω από τα glamorous Gucci και Prada περιτυλίγματα, το έργο σκιαγραφεί και αναφέρεται στην απόλυση μιας εξαιρετικά επιτυχημένης κοσμικογράφου που η ανεργία την επισκέπτεται χωρίς προειδοποίηση, λόγω ενός εσωτερικού επαγγελματικού σκανδάλου. Τα τηλέφωνα ξαφνικά σιγούν, οι πλούσιες μεγαλοκυρίες της στήλης της εξαφανίζονται και το μοναδικό που εν τέλει προβάλλει σε όλο του το μεγαλείο είναι ο ακατέργαστος εαυτός της αλλά και οι φυσικές και κοινωνικές στερήσεις.
     Καθώς η μοναξιά και οι διαδοχικές κρίσεις αυτοκριτικής τη βασανίζουν, η Μαριέττα συνειδητοποιεί πως πριν χάσει τη δουλειά της, ήταν απολυμένη και από την ίδια της τη ζωή. "Ατσαλάκωτη διέσχισα τη ζωή μου" παραδέχεται, σε έναν εκρηκτικό εσωτερικό μονόλογο. Έρωτας, αγάπη, τρυφερότητα, σχέσεις, όλα θυσιασμένα στο κυνήγι ενός λαμπερού αλλά ταυτόχρονα κενού τρόπου ζωής.
    Mια παράσταση - κέντημα, με έναν σκηνοθέτη που αξιοποίησε το χώρο, με μια εξαιρετική Κατερίνα Διδασκάλου, η οποία απέδειξε πως έχει τέλειο κωμικό συγχρονισμό μέσα στην ιλαροτραγική απελπισία της ως Απολυμένη, και με εκείνο το γνώριμα πικρό, σπαρακτικό, ευαίσθητο και σοφό θεατρικό ύφος του Αντώνη Τσιπιανίτη, ο οποίος, μαζί την "Καθαρίστρια του Life Style" και την "Πόρνη από Πάνω", πατάει γερά ως συγγραφέας στο έδαφος της νεοελληνικής πραγματικότητας. Και κάθε φορά μάς θυμίζει πως η μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη έμπνευση, πηγάζει από την ίδια τη ζωή, εξελίσσοντας αυτό που ονομάζουμε Καθημερινό Θέατρο.

Κείμενο: Αντώνης Τσιπιανίτης
Ερμηνεία: Κατερίνα Διδασκάλου
Σκηνοθεσία : Κώστας Γάκης
Σκηνικά. Κοστούμια : Ματίνα Μέγκλα
Φωτισμοί : Σεμίνα Παπαλεξανδροπούλου - Νίκος Κωστάκος
Μουσική : Κώστας Γάκης
Βοηθός σκηνοθέτη : Μαρία Παπαφωτίου
Φωτό & κείμενο: Ειρήνη Κουνάδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου